Együtt kell megoldani a magyarság problémáit - a Sándor Palotában találkoztak az egyházi vezetők Sólyom Lászlóval

Adminisztrátor, 2009-12-07 19:47:34

Együtt kell megoldani a határon túli és a határon inneni magyar emberek problémáit - mondta Csűry István, a közelmúltban megválasztott királyhágómelléki református püspök miután az egyházi vezetők Sólyom Lászlóval találkoztak Budapesten.

Közösségépítés és közösségmegtartás valamint az oktatási és a szociális kérdések. Ezek azok a területek, amelyekben az egyházak kiemelkedő társadalmi szerepet vállalnak - fogalmazott Sólyom László. A köztársasági elnök ezt hétfőn, a Sándor Palotában hangsúlyozta, amikor a határon túli és az anyaországi egyházi vezetőket fogadta.

A találkozón az államfő megjegyezte: a határon túli egyházi közösségek nagyon fontosak "a nyelv és a nemzet megtartása szempontjából." A vallási közösségek erősítik a hitet, ami "a személyiség tartóoszlopa" - fogalmazott.
Sólyom László azt mondta, az egyházi fenntartású oktatási intézmények nagyon szilárd értékrendet képviselnek, tevékenységük éppen ezért eredményes. Túlnyomó többségük kimagasló oktatási tevékenységet végez, amelyben fontos a közösségteremtés és a fegyelem is. A karitatív egyházi intézményeket is kiemelte az államfő, hozzáfűzve, hogy munkájuk nélkülözhetetlen az állam számára.

A találkozón a népszámlálás kérdéséről is beszélt Sólyom László, szerinte "rendkívül káros lenne, az önismeret szempontjából" ha nem kérdeznének rá a vallási hovatartozásra.
Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke abszurdnak nevezte azt az állapotot, hogy a kormány az érvényben lévő vatikáni szerződés ellenére nem rendezte a zárszámadási törvénnyel az egyházi közoktatási intézmények kiegészítő normatívájának egyenlegét. Ez "jogi nonszensz". A püspök elmondta azt is, hogy a magyarországi történelmi egyházak arra kérték a köztársasági elnököt, hogy fontolja meg, hogy aláírásával hitelesíti-e a zárszámadási törvényt.
Az egyház és a kormány kapcsolatáról a zsinat lelkészi elnöke azt mondta: "a kormányzati kommunikáció azt szeretné sugallni, hogy folyamatosan egyeztetnek az egyházakkal, közben pedig jogszabályt és nemzetközi szerződéseket sértve húznak keresztül olyan javaslatokat, amelyek végre megnyugtatón rendeznék a fontos kérdéseket."

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke azt mondta, hogy Sólyom László szavai "utat jelentenek". A püspök szerint a határon túli magyarok problémáiról együtt kell gondolkodni. Szerinte a gyerekeknél és a fiataloknál kell elkezdeni megoldani a problémákat, ebben pedig nagy feladatuk van az egyházi oktatási intézményeknek, amelyeket nem szabad engedni, hogy ellehetetlenítsenek. Egységes magyar nemzetben kell, hogy éljünk, és ezért tenni kell - fogalmazott Csűry István.

A találkozón részt vettek a református, a római katolikus, a görög katolikus, az evangélikus, az izraelita, az unitárius és a baptista felekezetek vezetői.

Református részről meghívást kapott Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Csete Szemesi István püspök a Vajdaságból, Csűry István püspök és Kató Béla püspökhelyettes Erdélyből, Lángh Endre püspök Horvátországból, Zán Fábián Sándor püspök Kárpátaljáról, Fazekas László püspök Szlovákiából.

forrás: www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat

Kapcsolódó link:http://www.reformatus.hu/?cikk=1260207786Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2022. July 05., Tuesday,
Emese , Sarolta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2641
Összesen 2009. június 2. óta : 31581231