Öt ország, egy magyarság

Adminisztrátor, 2009-12-09 09:20:52

A várakozásokat felülmúlta a megjelentek létszáma, illetve, hogy öt ország magyar reformátussága képviseltette magát az idei Kárpát-medencei imanapon Szombathelyen 2009. december 6-án.

Hatvan ember öt országból, és mind magyarok – december 6-án vasárnap a szombathelyi református templom alagsori terme megtelt a nemzetért együtt gondolkodó, együtt imádkozó emberekkel. A Református Nőszövetség kezdeményezésére néhány éve megindult Kárpát-medencei imanapot egyre nagyobb érdeklődés kíséri, hiszen hiánypótló módon az a célja, hogy közösen imádkozzunk a magyar nemzet egységéért, de ezen túlmenően ismerjük is meg a Kárpát-medence mindenféle szegletében megtalálható magyar közösségeket. Így ebben az évben a horvátországi magyar reformátusság mutatkozott be. Szombathelyen ez évben az imanapon részt vettek egy nagyobb csoporttal a felsőőri magyarság képviselői is lelkészük, nagytiszteletű Gúthy László és felesége vezetésével, s ez nagy lelki többletet adott az ünneplésnek. Az istentiszteleti részen elhangzott a Délvidéken hatalmas munkát végzett reformátor, Sztárai Mihály két éneke, valamint a 8. zsoltár dallama a Kopácson élt, és nyugvó Borkó Julianna szövegével. Az imádságok olvasásában és elmondásában részt vettek zalaegerszegi, illetve szombathelyi nőszövetségi tagok.

A liturgiális rész után Majoros Sándor Délvidéken született József Attila-díjas írónkkal ismerkedhettek meg a résztvevők. Regénye a Meghalni Vukovárnál a délszláv háború idején játszódik azokon a horvátországi területeken, ahol ma is élnek kisebb-nagyobb tömbökben magyarok. De szó volt bácskai történeteiről, Akácfáink az égig érnek című elbeszéléskötetéről. „Nem voltam még ott soha, de úgy éreztem, mintha otthon lennék”, vezette fel Jakab Bálint lelkész a könyv ismertetését, s az irodalmi témán túl beszélt arról, hogy mindenkinek vannak történetei, de ezeket beszorította, elhallgatatta a történelem, s belső gátlásaink. „Ki kell beszélnünk, el kell mesélnünk ezeket a történeteket, ez meggyőződésemmé vált”, mondta a lelkész, s utalt arra, hogy szükség van a jelen megértéséhez a múlt ismeretére, a közös történelmi emlékezet meglétére. A szombathelyi református gyülekezet minden évben szervez immár hagyományossá vált kirándulásokat, amelyeknek nem titkolt célja az, hogy általuk meg lehessen ismerni a teljes Kárpát-medencei magyarságot. 2008-ban a kirándulócsoport Horvátország magyarlakta településeit kereste fel, s a délután harmadik felében a jelenlévők vetítettképes előadásban láthatták, illetve idézhették fel a kirándulás részleteit. Kórógy, Szentlászló - ezek a magyar települések, melyek a délszláv háború idején kísértetfalukká váltak - éppúgy megjelentek az elbeszélésben, mint Csúza, Kossuth tábori lelkészének, Ács Gedeonnak szolgálati helye, és nyughelye, a kazettás mennyezetével egyedülállóan szép haraszti református templom, Vukovár szétlőtt víztornya, valamint a sokkoló vukovári temető, jelenkori történelmünk iszonyú mementója, s a batinai emlékmű, melyről letekintve három ország találkozása látható. Országok találkoztak december 6-án Szombathelyen is. Országok egy magyarsággal, mégis számos kulturális, történelmi gyökerű különbséggel. Az előadás utáni jó hangulatú szeretetvendégség során a beszélgetések tanúsították e sokféleség szépségét, s azt a közös akaratot, hogy egyként gondolkodjunk, egyként figyeljünk oda egymásra. Így lehet minden történelmi hányattatás mellett is nemzetünk erős egység.

Jakab-Köves Gyopárka


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8275
Összesen 2009. június 2. óta : 39862032