Kálvin emléknap Göncön

Adminisztrátor, 2009-12-15 14:12:43

Ünnepi istentisztelettel, emléktábla avatással és adventi könyvvásárral emlékezett a gönci református gyülekezet Kálvin János születésének 500-ik évfordulójára 2009. december 13-án. Társoldalunk, a www.tirek.hu tudósítása:

Az igét Márkus Mihály nyugalmazott dunántúli püspök hirdette az Ézsaiás 42,6 alapján: „Fogom a kezedet és megőrizlek." Igehirdetésében szólt a mai emberről, aki maga rántja ki kezét az Isten kezéből, úgy ahogyan kisgyermek rántja ki kezeit a szülői kézből. Istennek azonban erre a kiszakított állapotra is van megoldása, amint az az igehirdetés hosszabb igeszakaszában ígéretként is elhangzott az Ézs 54,6 és következő verseiben: „Egy rövid szempillantásra elhagytalak, de nagy irgalommal összegyűjtelek..." (Az igehirdetés meghallgatható teljes egészében Digitális Kollégiumunk hangtárában ide kattintva.)

Az igehirdetés után Csomós József püspök adott hálát a gyülekezet közösségében az öt évvel ezelőtt befejezett felújítási munkálatokért, megköszönve a gyülekezet akkori mind imádságban, mind adakozásban, mind a kétkezi munkában való áldozatvállalását. Csomós József egy-egy fotóalbummal külön megköszönte Jobbágy András kurátornak és Kuzma Endre gondnoknak a parókia újjászületésében nyújtott segítséget.

Az emléknap a parókia falán elhelyezett Kálvin-emléktábla és a parókiától a templomhoz vezető utca Kálvin János közzé avatásával folytatódott. Itt Molnár János gönci polgármester köszöntötte az egybegyűlteket és ünnepélyesen bejelentette, hogy az utca, melyen a parókiától a református templomot lehet megközelíteni, mostantól kezdve a Kálvin János köz nevet fogja viselni. Dr. Dienes Dénes tartott rövid megemlékezést Kálvin János életéről, melyben kiemelte, hogy a reformátor tanításában megjelent a minőségi életre törekvés is, ami nemcsak anyagi értelemben értendő, hanem szellemi és lelki életünkre nézve is. Ezt a teljes életet csak Isten igéjéhez szilárdan ragaszkodva és az ő igazságában hűséggel megállva lehet élni. Ez legyen a most felavatott tábla mindenkori üzenete is, melyet a megemlékezés után Molnár János polgármester és Ódor Ferenc képviselő koszorúzott meg. (A megemlékezés meghallgatható teljes egészében Digitális Kollégiumunk hangtárában ide kattintva.)

Az emléknap ünnepi alkalmait a gönci református vegyeskar szolgálata is gazdagította, és ezen a napon tartották a helyben már szokásos adventi könyvvásárt is, ahol a látogatók értékes ajándékokat szerezhettek be szeretteik számára.

forrás: www.tirek.hu

Képek:

Kapcsolódó link:http://www.tirek.hu/galeria/mutat/11242/?hir=31191



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 10762
Összesen 2009. június 2. óta : 40258068