A karácsonyi lesz az utolsó istentisztelet közvetítés az MTV-ben

Adminisztrátor, 2009-12-16 07:32:31

Karácsonyi specialitása nem, de kuriózuma biztosan lesz idén a december 25-i televíziós istentiszteletnek. Ez lehet az utolsó ünnepi tévés közvetítés, aztán néma csend. Hogy meddig, azt egyelőre senki nem tudja. Üresen tátong ugyanis a Magyar Televízió (MTV) kasszája, s elsőként a vallási műsoroknak intettek búcsút.

Műsorgyártásra, közvetítésre nem jut pénz. A közszolgálati televízió költségvetésének egyharmadát elvették a honatyák és jövőre tovább romlik a helyzet, ha egyáltalán van még lejjebb. Hiába kiáltottak az MTV vezetői politikai bosszút, hiába háborognak a megfásult nézők, fakó hangjuk nem hallatszik el a döntéshozókig. Az utolsó közvetítés a Fasori Református Templomból jut el a nézőkhöz.

Kényszerpályán rendez az Isten?

"Ez a karácsony elsősorban nem a fasori gyülekezetnek szól, hanem a fasori gyülekezeti háttérből, a mintegy félmilliós televíziós gyülekezetnek" - meséli Végh Tamás lelkipásztor, aki lehetőséget lát abban, hogy templomukból közvetíti a karácsonyi istentiszteletet a televízió. "Nem az a fő cél, hogy valami karácsonyi "specialitást" készítsünk erre az alkalomra, hanem hogy Jézus váltságművének alapüzenetet hirdessük" - fejtegette gondolatait a fasoriak hitéletének irányítója. 

De azért készülnek néhány dologgal: a karácsonyi istentisztelet elején a gyülekezetből mintegy száz-százötven gyermek énekeli majd a "Jöjjetek Krisztust dicsérni" kezdetű dicséretet. Az igehirdetés alapigéje a János 3,16 lesz, amelyet Pálúr János orgonaművész, a Fasori Református Egyházközség orgonistájának ünnepi játéka követ majd. 

A közvetítés lehetősége "Istennek egyfajta rendezésre, még akkor is, ha ilyen kényszerpályán, de ez semmiképpen sem kényszermegoldás". Hiszen fontos, hogy "amikor az országban egy bizonyos tradíciózuhanással gyülekezetek egész sora inkább lefelé hullik", akkor meg tudjuk mutatni, hogy vannak élő gyülekezeteink is - véli Végh Tamás.

Élő közösség a képernyőn

Az eredeti tervek szerint a Dunántúlról közvetített volna a közszolgálati televízió, de erre már nem volt anyagi keret, így esett a választás a budapesti gyülekezetre, amelyről szívesen mesélt Végh Tamás. Kiderült, hogy a fasoriak rendkívül aktív és élő közösséget alkotnak. Egyre több az olyan fiatal házaspár, akik közösen követik Jézust, s három-négy gyermeket vállalnak. Egy-egy istentiszteleti alkalom után nem rohannak haza az emberek, hanem még beszélgetnek egymással; a gyermekek pedig együtt játszanak. 

A gyülekezetnek nyolcosztályos iskolája van, s két éve nyitotta meg kapuit a Csipkebokor Református Óvoda is, ahol nyolcvan gyermek cseperedhet fel, de hozzá kell tenni, hogy hatvan jelentkező csöppséget vissza kellet utasítaniuk a fasoriaknak, helyhiány miatt. A gyülekezetben négy lelkipásztor szolgál. 

"Olyan jellegű a gyülekezetünk felépítése, amely kimondottan egy dinamikus fejlődést, kibontakozást hordoz. Tizenöt évvel ezelőtt százötvenen voltunk a templomban, most ötszázan vagyunk egy normál vasárnap" - meséli a lelkész - "úgy érzem, ma a Magyarországi Református Egyház egyik legáldottabb, legdinamikusabb gyülekezete a fasori gyülekezet" - mondta Végh Tamás.

Orgonán innen és túl

"A karácsonyt mindig nagy várakozással élem meg, különösen azért, mert 12 évvel ezelőtt adventi időben kerültem a fasori gyülekezetbe, ezért nekem az ünnepnek kettős fénye van" - ezt már Pálúr János, a Fasori Református Egyházközség orgonistája mondta. A gyülekezet zenei életének vezetője különleges alkalomnak éli meg az adventi, karácsonyi istentiszteleti szolgálatokat, aki a televíziós istentiszteletet egy orgonajátékkal színesíti majd. 

A Fasori Református Templomban rendszeresek a zenés áhítatok, hangversenyek, bár a templom orgonája még nincs teljesen készen. Ha meglenne az elegendő pénz, még legalább kilenc hónapra lenne szükség, hogy a hangszer teljes pompájában szólalhasson meg.

Fasorban sem...

Úgy tűnik, hogy a fasorban sem vagyunk, mi vallásos emberek, de ez nem rajtunk múlt. A parlament ugyanis úgy döntött, hogy elvesz 9,4 milliárd forintot a Magyar Televíziótól. Ez azt jelenti, hogy jövőre nem gyártanak vallási műsorokat és nem közvetítenek istentiszteleteket. Így még inkább felértékelődik a december 25-i közvetítés, amelyet délelőtt 10 órától sugároz a közszolgálati tévé egyes csatornája a Fasori Református Templomból. A nyolc évvel ezelőtti népszámláláson az ország lakosságának döntő többsége valamilyen keresztény felekezethez tartozónak vallotta magát. Imádkozzunk azért, hogy mielőbb olyan országban élhessünk, ahol számítunk, mi hét millióan!

Fekete Zsuzsa, Hegedűs Márk

forrás: www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat

Kapcsolódó link:http://www.reformatus.hu/folytat_hirek.php?cikk=1260824350



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8335
Összesen 2009. június 2. óta : 39862092