Kárpát-medencei Magyar Református Fiatalok II. Találkozója

Adminisztrátor, 2009-09-06 19:23:23

Az immár második alkalommal megrendezett találkozóra, - melynek  2009. augusztus 17-23. között a Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülő adott otthont  - Felvidékről (a Garam mentéről és Gömörből), Kárpátaljáról (mindhárom református egyházmegyéből), Partiumból (Szilágyságból) és Somogyból érkeztek többségben középiskolás korú fiatalok, felnőtt kísérőikkel együtt mintegy százhetvenen.

Az idei egyhetes együttlét mottóját – a Kálvin-évek jegyében – Illyés Gyula verséből kölcsönözték a szervezők: „Hiszed, hogy volna olyan-amilyen magyarság, ha nincs – Kálvin? Nem hiszem” (A reformáció genfi emlékműve előtt).

A délelőtti igetanulmányok sorát Steinbach József dunántúli püspök nyitotta meg, a hét többi napján pedig a csoportokkal együtt érkező lelkipásztorok szolgálnak.

Az előadások Kálvinról, a kálvini reformáció kárpát-medencei elterjedéséről, a magyarságra gyakorolt hatásáról szólnak. A nyitó előadást Dr. Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke tartotta „Kálvin, kálvinizmus, magyarság” címmel, de szó esik a hét során a nemzet szolgálatában maradandót alkotó magyar reformátusokról, a reformációnak a nemzeti nyelv kialakulásra gyakorolt, máig tartó hatásáról az irodalomban, mint ahogyan arról is, hogy mit jelent ma magyar reformátusként élni a Kárpát medencében (ez utóbbi előadást Köntös László dunántúli lelkészi főjegyző tartja).

Esténként a részvevők egy-egy csoportja saját szülőföldjük egykori és mai református vonatkozásait mutatja be a többieknek, de lesz szilágysági és somogyi táncház, valamint augusztus 20-i ünnepi műsor is a programban.

Vasárnap úrvacsorai istentisztelettel zárul az egy hetes együttlét, és a szervezők reménysége szerint ki-ki azzal az örömmel indulhat majd haza, hogy Balatonfenyvesen folytatódott a debreceni Alkotmányozó Zsinattal elkezdődött folyamat, azaz egy nemzet egy református egyházának egymástól távol élő tagjai egy lépéssel ismét közelebb kerülhettek egymáshoz, és átélhették a jézusi kijelentés valóságát: Ti pedig mindnyájan testvérek vagytok”-

Bellai Zoltán


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2020. July 11., Saturday,
Nóra , Lili napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 13147
Összesen 2009. június 2. óta : 20546782

Ige Mellett

(26) „…aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen szolgátok…” (Máté 20,17–28)

ZEBEDEUS FIAINAK KÉRÉSE – I. – 1. Ezen a földön, még a mennyei világra nézve is csak úgy tudunk gondolkodni, hogy ki az első. Én és az enyéim legyenek... tovább

REPOSZT

Keresztet mindenhová

Fekete Jézust festettek ''Az utolsó vacsora'' képre
A hétvégétől ez az oltárkép fogadja majd a híveket a St. Albans katedrálisban. Így támogatja az anglikán egyház ...
... Tovább

Dokumentumtár

NL121105

Formátum:.doc
Méret: 39.0 KB

Nagy Lajos hétkezdő meditácója a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában. 2012.11.05.

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

presbkonf_ahitat

Formátum:.mp3,
Méret: 15.7 MB

Steinbach József

Hanganyag letöltése