Komáromi Református Egyházközség

Gyülekezetünk története

2024-05-01 /

A Komáromi Református gyülekezet rövid bemutatkozása:



Komáromban mintegy 2200 reformátust ismer a gyülekezeti nyilvántartás. Közülük sokak családja a felvidéki kitelepítést követően került Komáromba, mások a környékbeli kisebb falvakból települtek ide, legújabban pedig az ipari parkban munkát, és a városban új otthont találók révén gyarapodik a gyülekezet, amelynek életét a 20+5 tagú presbitérium koordinálja, élén Bocskáné dr. Nagy Júlia főgondnok asszonnyal.


A lelkészi szolgálatokat e sorok írója és Hetyei Mónika segédlelkész látja el.
2007-ben ünnepeltük a főtéren álló templomunk építésének 80. évfordulóját. A templom két oldalán áll két további ingatlanunk: a 200 éves legutóbb 1996-2000 között felújított parókiánk, ill. az ingatlan-rendezés során visszakapott - és 1994-1995 között felújított - gyülekezeti házunk.

Heti rendszerességgel tartott alkalmaink: istentisztelet vasárnap és ünnepnapokon de. 10-kor a templomban, kéthetente (és ünnepnapon) délután a Koppánymonostori Mag Házban.


Ősztől-tavaszig vasárnaponként gyerekistentisztelet , szombatonként gyülekezeti hittanórák 2 csoportban, ill. a helyi katolikus általános iskolában hétközi iskolai hitoktatás 8 csoportban. Bibliaóra csütörtökön, énekkar (általában) pénteken.


.
Konfirmandusaink áldozócsütörtök este vizsgáznak a presbitérium előtt, a konfirmációi ünnepélyt a pünkösd előtti vasárnapon tartjuk.
Évente két igehirdetési sorozatot tartunk (böjtben ill. adventben) megyebeli lelkészek szolgálatával. Ugyancsak évente két (tavaszi ill. őszi) csoportban készítjük fel a felnőttként konfirmációra és/vagy keresztelkedésre jelentkezőket.

Egyházi vagy más ünnepekhez kötődő rendszeres alkalmaink: szentesti hittanos műsor, nagypénteken konfirmandusok passió-mondása, anyák napján hittanos köszöntő. Az állami ünnepek közül március 15-éről, augusztus 20-áról, október 6-áról és 23-áról általában külön istentiszteleten emlékezünk meg. A reformáció ünnepén a helyi evangélikus és baptista gyülekezettel közösen tartunk istentisztelet, ezen a három gyülekezet egyesült énekkara szolgál.

A három protestáns felekezet ápolja az ökumené gondolatát, ugyancsak közös istentisztelettel és szolgálattal.

Gyülekezeti életünkben meghatározó szerepet játszik a Nőszövetség. Ők gondoskodnak rendszeresen az egyházi épületek tisztaságáról, a gyakori szeretetvendégségek lebonyolításáról, valamint a keresztelőkre hímzett kiskendők készítéséről. Karácsony előtt a Krízis Otthon (hajléktalanszálló) lakóinak műsorral és szeretetvendégséggel szolgálnak. Néhányan közül évek óta rendszeresen látogatják a Dunaalmási Református Szeretetház lakóit.
Szívesen járunk "vendégségbe-: az egyházmegyei egy- és többnapos konferenciákon, találkozókon kisebb-nagyobb küldöttséggel vagyunk jelen. 2007 ádventjében a városi adventi ünnepségen énekeseink is részesei  voltak az egyesített kórus műsorának.
Persze, szívesen fogadjuk is a vendégeket: a gyülekezethez sok szállal kötődő Kecskés László Társaság többször templomunkban tartotta az általa szervezett Felvidéki Kitelepítettek és Deportáltak Országos Találkozóját.
Vendégünk volt továbbá pl. a Dunaalmási Református Szeretetház küldöttsége (2007), az Országos Vakmisszió (2008), zenés áhítattal szolgált a Klucsik Család (2007)
Szívesen fogadunk be városi rendezvényeket: a tavaszi "Komáromi Napok-, valamint az őszi "Harmonia Sacra Egyházművészeti Fesztivál- során hangversenyeket és kiállításokat. Immár rendszeresnek mondható, hogy pedagógusnapon a Jókai Gimnázium, ill. adventben a városi Középiskolai Kollégium templomunkban tartja ünnepi műsorát. 2008-ban egy különös "keresztelőt- is tartottunk: a zeneiskola kamarazenekara egy nálunk tartott hangversenyen vette fel a "Lehár Ferenc Ifjúsági Vonószenekar- nevet.
A két erdélyi testvérgyülekezetünk egyi¬ke, a gogánváraljai 2007 szeptemberében volt vendégünk. 2008 júniusában az ácsi gyülekezettel összefogva kétnapos kiszállásra fogadtuk a Debreceni Kollégiumi Kántust. Mindezek mellett, az utóbbi időben gyakran Komárom ad otthont a megyei lelkészértekezletnek.



Máté László esperes-lelkipásztor