Őrségi Református Egyházmegye

A szabad napokra gondolva

2018-10-05 08:53:40 / Bódis Tamás

Aprócska morzsákat adok ki a műhelytitokból, az igehirdetésre való készülődés szépségéről és izgalmáról. Az évek sem tudták elhozni a közömbösség megnyugvását, hogy bizonyos dolgok rutinból is mennek.

Nekem a készülődés mindig kihívás, ez által egyfajta felfokozott állapot. Lehet, hogy sokan nem gondolnak rá, de a legnagyobb kihívás az Ige, a bibliai rész megtalálása. Furcsa. Nem? Ott van egy egész könyv, azaz hatvanhat, több mint ezer oldal terjedelemmel. Ott vannak hozzá segédkönyvek, szótárak, konkordanciák, kommentárok, s ma már a világháló jóvoltából akár igehirdetések tömkelege. És ott vannak kalauzok, perikópák. Miért nehéz hát, kérdezheti bárki?

Nem beszélni nehéz, hanem érvényeset mondani. Mert minden igehirdetésnek azzal a kihívással kell szembenézni, hogy a végtelent kell érvényessé tenni a véges lét számára. Hozzáteszem: hitelessé és kívánatossá. Ott és akkor, ahol és amikor elhangzik, a minden vagy semmi a tét. A rendszeres templomosoknak újdonságot, az először jelen lévőknek érintettséget kell jelentsen. Az íróasztal melletti készülődés felfele, Istenre, előre, az igehallgatókra és belülre, a lelki és szellemi igényességre egyszerre figyel. De ami megjelenik a szószéken mégis valami más. Megszínezi egy arc, egy tekintet, egy bevillanás.

A legnagyszerűbb élővé tételére marad a nyelv, negyven betű végtelen kombinációja. Hihetetlenül gyönyörűséges kihívás.

Nos, visszatérve a szövegválasztás nehézségére, addig nehéz, míg nincs meg valamifajta személyes érintettség. Én minden szövegre, a legegyszerűbbekre vagy legelvontabbakra, ismeretlen nevekre vagy mából nézve borzongató, olykor érthetetlen történetre is úgy tekintek, mint aminek üzenete van. Ettől kezdve neki gyürkőzöm. S tart mindez, míg el nem mondom a prédikációt. Sőt utána is sokszor, hogy még mit kellett volna elmondani vagy éppen lefaragni.

Legutóbb egy egyszerű szöveg fogott meg.„Ezután városról városra és faluról falura járt, és hirdette az Isten országának evangéliumát. Vele volt a tizenkettő és néhány asszony, akiket gonosz lelkektől szabadított meg, és betegségekből gyógyított meg: Mária, akit Magdalainak neveztek, akiből hét ördög ment ki, Johanna, Kuzának, Heródes egyik főemberének felesége, és Zsuzsánna, de sok más asszony is, akik szolgáltak neki vagyonukból. (Lk 8, 1-3).

S hogy van-e benne evangéliumi üzenet? Meghallgatható a Szombathelyi Református Gyülekezet honlapján.

A műhelymorzsákon túl abba az izgalomba szerettem volna bevonni az olvasót, amiben a legegyszerűbb dolgok sokszor nagy kihívásokat jelentenek, de rejtegetnek is izgalmakat. Az ősz nyugodtabb napjaiban érdemes így felütni a Szentírást.

 

Jakab Bálint Mihály lelkipásztor


Forrás:

http://www.szombathelyref.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=456:szabad-napokra-gondolva&catid=35:aktualis-hirek&Itemid=1