Pályázati Lehetőségek Honlapja

Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú intézményekben, valamint szabadidős közösségi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az i

2014-04-30 18:20:59 / Refdunántúl Adminisztrátor

Kiíró: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Határidő: 2014.05.30

Érvényes: 2014.05.30

Tárgymutató: életmódtényezőket befolyásoló pozitív közösségi minták elterjesztése

Pályázhat: - 55 Egyházi jogi személy

- GFO 551 - Bevett egyház,

- GFO 552 - Elsődlegesen közfeladatot ellátó belső egyházi jogi személy,

- GFO 555 - Elsődlegesen vallási tevékenységet végző belső egyházi jogi személy,

- GFO 559 - Egyházi szervezet technikai kód

A rendelkezésre álló keretösszeg 810 000 000 forint.

A támogatott pályázatok várható száma: 64-80 db.

A pályázat célcsoportját jelentik:

- általános iskolával tanulói jogviszonyban lévő fiatalok (1-8. évfolyam tanulói), különös tekintettel a (halmozottan) hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű (hangsúlyosan: a fogyatékossággal élő) gyermekekre;

- az alapfokú iskolai nevelésben-oktatásban részt vevő pedagógusok, egészségügyi, valamint egészségfejlesztési feladatokat ellátó szakemberek.

Támogatható tevékenységek köre:

1. Nem a mindennapos testmozgással összefüggő egészségfejlesztési programok megvalósítása, így különösen:

a. iskolakert programok

b. az egészséges élelmiszerek megismerését, az élelmiszerek változatos elkészítési módjának elsajátítását támogató programok

c. az ivóvíz-fogyasztás népszerűsítését célzó programok

d. a helyes test- és száj-higiénés szokások kialakulását támogatóprogramok

e. sérülés-megelőzési programok megvalósítása

f. egészségfejlesztési célú kommunikációs események szervezése (pl.: kisfilm készítése, plakátok készítése, web vagy közösségi oldalakon történő aktivitás, blog, flash mob stb. aktivitás megszervezése)

2. a tanórai kereteken (iskolai testnevelésen) kívüli mindennapos testmozgással összefüggő programok megvalósítása

a. a testmozgásban gazdag közlekedési formákat támogató programok megvalósítása az általános iskolába történő, és az onnan való hazautazás során

b. a tanítási napokon órarendileg meghatározott pihenőidőben (tanórák közötti szünetekben) szervezett (test)mozgásprogramok megvalósítása

c. a kötelező tanórai foglalkozások utáni pihenőidőben, szabadidőben, illetőleg a délutáni tanítási időszakban, de nem a mindennapos testnevelés részeként megvalósuló, szabadidősport jellegű egészségfejlesztő és életmódformáló programok megvalósítása

d. időszakos, rendszeresen visszatérő, hagyományteremtő jelleggel szervezett, a tevékenységek változatosságára építkező, egészséges mintát nyújtó iskolai rendezvények megvalósítása.

3. Az egészségfejlesztési és testmozgásprogramok megvalósításához kapcsolódó továbbképzés, érzékenyítés, tréning, szemléletformáló, érzékenyítő workshopok megvalósítása a megvalósításban részt vevő pedagógusok, egészségügyi és egészségfejlesztési szakemberek részére.

Önállóan nem támogatható tevékenységek, melyek csak az önállóan támogatható tevékenységek (C.1.A. pont) valamelyikével együttesen valósíthatók meg:

1. Intézményen belüli és kívüli párbeszéd, fórum, együttműködés kialakítása és működtetése

2. Előkészítés keretében: A programokhoz kapcsolódó előzetes igényfelmérés, célcsoport elemzés; célcsoport toborzás; valamint a projekt stratégiai tervezése (ütemezés, erőforrás és tevékenységtervezés stb.)

3. Iskolai egészségfejlesztési program/egészségterv felülvizsgálata, aktualizálása A dokumentummal kapcsolatos formai és tartalmi követelményeket a 20/2012. (VIII. 31) EMMI rendelet tartalmazza. Amennyiben már rendelkezésre áll, úgy a rendeleten túl az országos hatáskörrel rendelkező egészségfejlesztési feladatokat ellátó intézet által kiadott ajánlások alapján szükséges a tevékenységet végrehajtani.

4. A program megvalósításába bevont gyermekek, tanulók aktivitásával, egészségfejlesztéssel összefüggő ismereteinek és attitűdváltozásának mérése és értékelése - a TÁMOP-6.1.2.A-14/1 kiemelt projektben kidolgozásra kerülő, az Országos Egészségfejlesztési Intézet honlapjáról 2014. augusztus 31-étől letölthető kérdőív és elemzési módszertan alkalmazásával.

5. Projekt megvalósításával összefüggő menedzsment biztosítása;

6. Adminisztrációs tevékenység,

7. Továbbá az átjárhatóság elve alapján támogathatók ERFA-típusú, szorosan a támogatható tevékenységekkel összefüggő, azok hatékony bonyolításához elengedhetetlenül szükséges kismértékű infrastruktúra-fejlesztések, legfeljebb az elszámolható költségek 10%-áig.

A jelen pályázat keretében igényelhető támogatás összege legalább 4 000 000 Ft, de legfeljebb 45 000 000 Ft lehet.

További részletek:

http://www.szechenyi2020.hu

fejlesztés