Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet

Egy Kálvin kommentár nyomán...

2014-07-15 11:03:12 / szentkiralyszabadja.ref.hu

"és adjatok hálát az Istennek, az Atyának mindenkor mindenért, a mi Urunk Jézus Krisztus nevében"

 

Efézusi levél 5, 20

 

 

 

 

„Az élet kemény és igazságtalan”- szól az ismert mondás. Gyermekkorban, amíg az élet és a szerető szülők védelme sok mindentől megkímél és hozzásegít, ez a kijelentés még csak felnőttes okoskodásnak tűnhet. De ahogy idősödünk és megtapasztaljuk, hogy a földi lét mennyire küzdelmes, és találkozunk olyan negatív dolgokkal, amiket nem értünk és nem tudunk megmagyarázni, egyre inkább azonosulni tudunk a mondással.

 

Bármennyire is arra buzdít a Biblia, hogy mindig, mindenért adjunk hálát az Atyának, ezt egyáltalán nem könnyű megtenni. Amikor jól megy az élet szekere, természetes, hogy örülünk és hálásak vagyunk Isten felé is. De a hívő embert is érik szomorúságok, betegségek, fájdalmak és veszteségek, amikor nagyon nehéz meglátni a Mindenható jóságát és kegyelmes szeretetét. A hit abban segít, hogy az ilyen helyzetekben is próbálunk emberek maradni, és lesz bennünk egy reményteli várakozás, hogy a dolgaink előbb utóbb mégis csak jól alakulnak.

 

Kálvin Efezusi levél 5,20 verséhez tett kommentárja szerint: ”Isten számtalan jótettével és örömével újra és újra okot ad nekünk az örömre és hálaadásra”. Ez nem azt jelenti, hogy minden kérésünk teljesül, és csak jó dolgok fognak minket érni itt a Földön. Nem minden helyzetből fogunk győztesen kikerülni, és biztosan lesznek olyan örömök, amiknek szomorúság vagy komoly küzdelem lesz az ára. De lehet, és kell is abban reménykedni, hogy Isten végtelen kegyelmével és szeretetével jót tesz az életünkkel, és a legszomorúbb, legreménytelenebb helyzetben is mutat valami tanulságot és pozitívumot.

 

Kálvin üzenetének szépsége, hogy az Úr nem elvárja az örömöt és a köszönetet, hanem újra és újra tesz és ad azért, hogy mi örülhessünk és hálásak lehessünk Neki. Így lehet a régi szólás reményteli folytatása a reformátor üzenete: Bár a földi lét úgy tűnik sokszor kemény és igazságtalan, de Isten számtalan jótettével és örömével újra és újra okot ad nekünk az örömre és hálaadásra.

 

Hauzler Mónika