Tatai Református Egyházmegye

Információk a Népszámlálásról

2022-10-03 17:23:45 / Nagy Attila

MIÉRT tartanak népszámlálást?

Már évezredek óta igyekeznek felmérni az államok, milyen teherviselési képességük van, mekkora az erejük, mik az erősségeik és a gyengéik. Nincs ez másképp ma sem, hiszen fontos, hogy az országot és a településeket, közösségeket érintő döntéseket pontos adatok alapján lehessen meghozni. Megismerhetjük Magyarország lakosságának életkörülményeit, láthatjuk melyik helyi fejlesztések elengedhetetlenek és melyek kevésbé fontosak, illetve országos szinten is felmérhetjük, mik a legfontosabb teendők. Ahogy a politikusok, vezetők is. Mindannyiunk érdeke, hogy a népszámlálás minél pontosabb képet adjon.

 

MIKOR történik a népszámlálás?

Az állampolgárok a népszámlálás első szakaszában, október 1. és 16. között az erre a célra létrehozott online felületen tölthetik ki a kérdőíveket. A második szakaszban október 17. és november 20. között a számlálóbiztosok már csak azokat a háztartásokat keresik fel, amelyekben nem töltötték ki online a kérdőívet. Aki valamiért mindkét körből kimaradt, még egy harmadik lehetősége is lesz, november 21. és 28. között települése jegyzőjénél töltheti ki az íveket.

 

HOGYAN történik a népszámlálás?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember végén minden magyarországi lakcímre, levélben küldi ki az online kitöltéshez szükséges kódot. A borítékban a népszámlálásról is találnak majd hasznos információkat. Minden háztartásnak egy lakáskérdőívet kell kitöltenie, és annyi személyi kérdőívet, ahányan a lakásban laknak. Ezek a kérdőívek nem lesznek a borítékban, de online és a számlálóbiztosoknál elérhetők. A kérdésekre a 2022. október 1-jén fennálló állapotot alapul véve kell válaszolni.

 

Hol tudom megjelölni a VALLÁSomat?

Vannak kérdések, amelyekre kötelező válaszolni, és van, amelyekre csak ajánlott. Utóbbi kategóriába tartozik a vallásosságra vonatkozó kérdés is. A KSH persze ajánlja, hogy a kitöltő minden kérdésre adjon választ, hiszen így nyerhet teljes képet a társadalom valós helyzetéről. Azoknak, akik szeretnék megjelölni vallásukat, érdemes jelezniük ezt a kérdezőbiztosoknak. Ha online töltik ki, akkor se mulasszák el véglegesítés előtt ellenőrizni, hogy megválaszolták-e ezt a kérdést.

 

ön REFORMÁTUS?

Sokfélék vagyunk, de összeköt református hitünk. Református olvasóinkat különösen bátorítjuk arra, hogy jelöljék be református felekezeti hovatartozásukat a népszámlálási kérdőíven. Egyházunk hamarosan átfogó kampányt is indít, amelyben a reformátusság vállalására biztatunk. Ha az ön életében szerepet játszik a reformátusság, segítse a KSH munkáját azzal, hogy megválaszolja vallásra vonatkozó kérdést is. A kapott adatok egyházunk és a gyülekezetek számára is fontosak lesznek.

Ha problémájuk akadna a kitöltéssel, forduljanak bizalommal a helyi gyülekezet tagjaihoz, vagy lelkészükhöz.

 

További információkat a Népszámlálás hivatalos oldalán találhatnak.