Veszprémi Református Egyházmegye

Áldás, békesség! Itt Wessetzky Szabolcs Kádárta – gyulafirátóti lelkipásztor, egyházmegyei tanácsos és sajtóelőadó

2009-09-23 14:11:00 / Rásky Miklós

Késő nyári, meleg délutánon, a kádártai parókián beszélgettem Wessetzky Szabolcs lelkipásztorral gondokról, örömökről, tervekről. A háttérben a gyülekezet asszonytestvéreinek hangja hallatszik, akik az egyházmegyei lelkészértekezletre készítik elő a szendvicseket, a gyülekezeti teremben pedig javában folyik a Paraklétosz Könyvkiadó szokásos, éves könyvvására, ami kiadványokkal, hitoktatási segédanyagokkal segít a lelkipásztoroknak a tanévkezdésnél.

-       Milyen várakozással tekint nagytiszteletű úr a következő hatéves egyházi ciklus elé?

 

Elsősorban, mint sajtóelőadó szeretnék a kérdésre reagálni, hiszen éves könyvvásárunkat tartjuk éppen Kádártán és ezzel egy évek óta tartó, nagyon szép hagyományt teremtettünk meg. Hagyományt azzal, hogy a mindenkori lelkészeknek, akiknek a tanévkezdésnél vannak kérései, vagy éppen tudományos dolgok után érdeklődnek lehetőségük van egy helyben tartott könyvvásáron beszerezni a szükséges kiadványokat. Az aktuális tanév kezdetekor tehát mindig meghívjuk a Paraklétosz kiadót, aki természetesen több könyvkiadó termékét hozza közénk, így a megyei lelkészértekezletre érkező lelkészek a könyvek, kiadványok, társasjátékok, kártyák, igés matricák széles spektrumából tudnak válogatni és vásárolni.

 

Továbbá hetedik éve annak, hogy a kádártai parókián a Kálvin Kiadó lerakatát is működtetjük egyre nagyobb kedvvel, bár vannak olyan jelzéseink az elmúlt egy-két évben, hogy a gazdasági válság azért inkább a gyakorlatiasabb, illetve az olcsóbb kiadványok felé tolja el a testvérek érdeklődését és vásárlókedvét. A minőségi vagy drágább kiadványokra sajnos kevesebb érdeklődés mutatkozik. A karácsonyi könyvvásárokat is nagy sikerrel bonyolítjuk le, ilyenkor azért az emberek a könyvre, mint ajándékra is jobban figyelnek, és ekkor látjuk azt, hogy a könyveknek még mindig van becsülete.

 

-       Mint újonnan megválasztott egyházmegyei tanácsos milyen tervekkel és gondolatokkal készül a következő hat évre nagytiszteletű úr?

 

Köszönöm a kérdést. Ami a jövőbeli gondolat és elképzelés a számomra az az, hogy lelkipásztori állások stabilitását mindenképpen biztosítani szükséges. Ez azt jelenti a gyakorlatban - és ezt a többi tanácsos testvéremnek is jeleztem, valamint esperes úrral is beszélgettem már erről -, hogy támogatjuk megyei szinten is a régi parókiák felújítását, hőszigetelését, nyílászáró cseréit, valamint a födém- tetőszigetelést és ezzel a költségmegtakarítással a lelkipásztori állásokat hosszú időre tudjuk stabilizálni. Én úgy érzem, hogy most ez a legfontosabb teendő az elkövetkező évekre. Nem látjuk előre a hitoktatás finanszírozásának kérdését, nem látjuk, hogy a közüzemi költségek milyen mértékben emelkednek, de azt tudjuk, hogyha a rezsi költségeken tudnánk megtakarításokat eszközölni, akkor a lelkészi állások többsége is fenntartható lenne.

 

-       Mi újság Kádártán?

 

Kádártáról több jó hírrel tudok szolgálni: ünnepség előtt álunk, részint az Kálvin emlékévvel kapcsolatban, illetve most lesz a Dévai Bíró Mátyás emlékünnep is, hiszen jövőre lesz a Kádártai gyülekezet 475 éves. A gyülekezet birtokában van az a presbiteri jegyzőkönyv 1725-ből, amelyik szerint Dévai Bíró Mátyás 1535-ben volt a gyülekezet alapító lelkipásztora. Október 31-re, a reformáció emlékünnepére a parókia mellett haladó kis utcát elnevezzük Dévai Bír Mátyás köznek, illetve 2010. május-júniusra szeretnénk elkészíteni a reformáció kádártai emlékművét, Rásky Miklós alsóörsi lelkész ajánlására Máhr Ferenc, csákberényi szobrászművész kivitelezésében. Jelenleg ezek a helyi hírek és örvendetes, hogy gyülekezetünk is szépen szaporodik, a napokban pedig nálunk is elindult az idei esztendei hitoktatás.

 

Kuti Géza esperes úr szava hallatszik: kezdődik a lelkészértekezlet! Így a kádártai és gyulafirátóti gyülekezet életére is közösen Isten gazdag áldását kérve fejezzük be a beszélgetést.

Kép és szöveg: Rásky Miklós