A bizalom ereje - Hálaadás a felújított templomért Mohán

Jakab Sándor , 2014-08-26 08:08:48

Az Úr ránk tekintett és megáldotta a mohai kis gyülekezetet jeleivel és csodáival, gondoskodó szeretetével. És megáldotta egy kívül-belül, környezetével együtt megújult templommal. Ezért adtunk hálát augusztus 17-én Mohán, a népes közeli és távoli gyülekezet, valamint a Dunántúli Református Egyházkerület és a Mezőföldi Református Egyházmegye Elnöksége, tagjai és azok képviselőinek jelenlétében.

 

„Hálát adunk Istennek mindenért. Hogy van népe itt Mohán. Jó megköszönni mindazok fáradozását, akik tettek az ügyért. Azoknak, akik akarták és imádkoztak érte, azoknak, akik tevékeny részesei voltak. Megköszönve a lelkipásztornak, gondnoknak, presbitériumnak, családoknak és az egész gyülekezetnek, közelieknek és távolról érkezetteknek. Jó itt lenni, hálát adva a nyár végeztével, új kenyér ünnepét is megtartva. Ezt méltóképpen úgy tehetjük, ha a felolvasott igét forgatjuk szívünkben és átengedjük magunkon. Ezen a hálaadó istentiszteleten Isten igéje bátorít bennünket. Lelkigondoz bennünket. Bízzál az Úrban teljes szívből minden utadon. Kegyelmi állapot, hogy nekünk lehetőségünk van bízni abban az Egyetlenben, aki tud rajtunk segíteni. Az élő Istenben. Mi abban az Úrban bízhatunk, aki mindenek felett való Úr. Ő a mindenség egyetlen szuverén Ura, a seregek, királyok Ura. Ő a történelem Ura, a népek Ura, az egyház Ura, a világ Ura, az élet és a halál Ura. A múlt, a jelen és jövő Ura. Az örök élet Ura. Felszólít az Ige: Bízzál ebben az Úrban, aki a te Teremtőd, Gondviselőd, és Megváltó Úr! Aki Jézus Krisztusban ugyanezt mondta a viharzó tengeren: „Bízzatok! Én vagyok, ne féljetek!” Bízzunk ebben az Úrban teljes szívvel!” - hangsúlyozta Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

 

 

Jó volt hallani nekünk ezeket a biztató igéket, akik a hétköznapokban megfáradt és a sokféle nyomástól, kételyektől szenvedő emberek vagyunk. Nemes Gyula egyházmegyei főjegyző felemelő imádsága után a meggazdagító köszöntések következtek. Dr. Huszár Pál főgondnok, Kovács János egyházmegyei gondnok és Ribánszki Ferenc mohai gondnok, valamint Nagy V. Csaba nagymohai lelkipásztor lelket erősítő beszédei után a pályázati beszámoló következett.

 

 

Az összefogás reménysége tette lehetővé a pályázat megírását és kivitelezését: ezt az összefogást a pályázat befejezéséig jó lesz megőrizni és értékelni (nyílván azután is). A Darányi Ignác pályázati terv keretében 2013. szeptemberében kezdődtek el a felújítás fizikai munkálatai. 2014 júl. 30-án fejeződtek be. De az előkészületek jóval hamarabb, 2008-2009-ben kezdődtek, amikor rájöttünk, hogy kis erőnket a templomfelújítás nagy feladata meghaladja, összegezhetjük mai szemmel, visszapillantva a közelmúlt szolgálataira. Göröngyös volt az út, míg ide, a felújítási, fizikai munkálatok befejezéséig eljuthattunk. Az adósságcsapda elkerülése miatt nem fáradhatunk bele az adakozásba, a kitartásba, a hűségbe, a szolgálatba. Mert az elvégzett munkálatokat és a kamatokat ki kell fizetni. Ezért továbbra is össze kell fognunk: Moha Község tagjai szívükön kell viseljék a templom ügyét. Összefogva az Önkormányzattal, a sokféle segítséget nyújtó Polgármesteri Hivatallal, Kovács Sándorné polgármester asszonnyal, segítőivel, önkormányzati képviselőkkel, a Mohai Népdalkörrel, ökumenikus testvéreinkkel, helyben lakó vagy elszármazott gyülekezeti tagokkal azon fáradozzunk, hogy minden adósságunkat megadva az Úrnak és a minket támogató szervezeteknek, majd egy év múlva, ha az MVH-val sikerül lezárni a pályázatot, jó befejezéssel dicsérjük újból együtt az Urat! Mert az MVH ellenőrzések után derülhet ki a pénzügyi mérlegünk állapota. Erről korai lenne még nyilatkozni. De bizakodunk és szolgálunk, hogy a szigorodó előírásoknak és az EU-s törvényeknek megfeleljünk. Köszönjük mindenki támogatását! Isten áldja a nagylelkű és szolgáló embereket, akiknek jósága nálunk és az Úrnál is fel van jegyezve.

 

 

Ezek után főtiszteletű Köntös László főjegyző úrvacsorai ágendás szolgálata következett. Gyönyörű volt hallani az ígéreteket és a bátorítást. És a reménytkeltő hitvallást. És érezni az Úr tápláló jóságát. És látni az úrvacsorázók népes seregét, akiknek a közösségében megvigasztalt és felemelt jelenlétébe az Úr. A kihangosító elektronika eleinte nehezen indult be. Végülis jó szolgálatot tett, hogy akik nem fértek be a templomba, kint is hallhatták a gyönyörű örömhírt, az evangéliumot. Az ajándékozás is erősítette a közösséget. A nagymohai gyülekezet egy szépen festett „kincsőrző ládát” adott ajándékba, amelyekbe az úrvacsorai kegyszereket tesszük. A kinti sátorban a szeretetvendégségen is jó volt a jó időben még találkozni, beszélgetni.

 

Az aug. 26-i Mészáros János Elek koncerten hallott dal szavai jutnak eszembe, amelyek közöttünk szépen beteljesedtek: „Mert van, ki mindent lát, a távolból figyel… és átölel, ha senki más nem hall. Fogd most két kezem, nézz rám Istenem és töltsd el szívem fényeddel”. Köszönjük Urunk, hogy ilyen csodás vagy! Te vagy életünk legnagyobb kincse, aki minden jó forrása. Ámen!

Fotók: Gállné Medveczky Borbála

Forrás: Mezőföldi Református Egyházmegye honlapja

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 16598
Összesen 2009. június 2. óta : 40293216