Negatív érzéseink - Mezőföldi Református Ifjúsági Találkozó Bodajkon

Gere Dániel, 2015-03-25 09:58:42

 Az idei év első MERIT (Mezőföldi Református Ifjúsági Találkozó) eseményére Bodajkon került sor február 28-án. Ezen a szombati napon a mezőföldi térség gyülekezeteiből érkeztek hozzánk a gyerekek és a fiatalok. Rövid bemutatkozás után Sallayné Sziki Judit, bodajki lelkipásztor, egyben a területi ifitalálkozók koordinátora ismertette a délután menetrendjét.

A nap témája, amelyet mi, a házigazdák választottunk, a „Negatív érzéseink” címet kapta. Ezeket az érzéseket közös beszélgetésben gyűjtöttük össze a csapattal. Megvitattunk fontosabb kérdésköröket: Mik válthatják ki ezeket bennünk, milyen külső hatások, események? Melyek ellen kell küzdenünk és hogyan tehetjük? Több csoportba osztottuk ezeket az érzéseket. Vannak az önhibáinkból adódóak, mint például a rosszindulat, gyűlölet, önzőség, féltékenység. Érdemes tenni ellenük. Vannak olyanok, amelyek az élet részei, és a földi létünk velejárói. A hiányérzet, melyet más ember hiánya okoz, vagy az aggodalom, mind a szeretetünkről tanúskodik. A gyászt meg kell élnünk, de tudni kell elengedni. Akadnak még olyan érzések, amelyekről nem tehetünk, esetleg embertársaink okozzák nekünk. Ilyenek a csalódások, a szégyenérzet, megaláztatás. Azonban nem szabad átadnunk magunkat a magánynak, a depressziónak, még csalódások és kudarcok után sem. 

Sok negatív érzés tapasztalatokhoz vezet, önreflexió lehet számunkra. Serkenthet bennünket arra, hogy legközelebb elkerüljük a vétkeinket, vagy talpra álljunk, újrakezdjünk a reményt vesztett helyzetekben.

 Kikkel beszéljük meg a problémáinkat? Párkapcsolatban a párunkkal elsősorban, de fordulhatunk szüleinkhez, barátunkhoz, tanárunkhoz, lelkipásztorunkhoz. Létezik egy másik út is a lelki békéhez, gondjaink megoldásához, egy másik kommunikációs forma: az imádság. Kérjünk bölcsességet, és látást a világosságra Istentől. Őrá vethetjük gondjainkat, és neki is gondja lesz miránk. Belé kapaszkodhatunk, felemel bennünket, és magára veszi a terheinket. A bűntudat nem egészségtelen dolog, segít a felismerésben. Erőt ad a megbocsátáshoz, és a bocsánatkéréshez. Jó, ha fülelünk a lelkiismeretünkre, hiszen rajta keresztül Jézus szól hozzánk, és helyes irányba szegezi a tekintetünket. A választás a miénk, hogy merre indulunk.

 Később kis csoportokra bomlottunk, ahol olyan bibliai történeteket mutattunk be, kellékek, bábok segítségével, amikben az átbeszélt rossz érzések jelennek meg egy-egy szereplőnél. Ilyen elbeszélés például a vak meggyógyítása, ahol kiközösítés és ítélkezés játszott szerepet a farizeusok részéről; vagy a bábeli torony története, ahol az elbizakodottság és hatalomvágy bűnébe estek Noé utódai. Hiteles, vidám játék kerekedett ki csapatmunkából. Ezt követte a szabadfoglalkozás, ahol zenéltünk, a szép időjárás kegyelméből fociztunk, tollasoztunk. A csodás délutánt egy közös étkezés, ima és hálaadás zárta.

 Ezek az ifjúsági alkalmak kiválóak arra, hogy új barátságok alakuljanak, és betekintést nyerjünk a másik gyülekezetnek, csapatnak az életébe. Jó lehetőség, hogy megéljük közösségben azt a hitet, ami hasonló érzéseket, élményeket vált ki mindnyájunkból. Mindig lelkesen szoktuk várni az elkövetkezendő alkalmakat, amikre minden házigazda gyülekezet gondosan készül, és izgalmas témákkal, programokkal lepnek meg minden kedves érdeklődőt. A fő mondandó változatlanul valami aktuális dolog, amely mindenki életében, hétköznapjaiban megtalálható, érzések, amelyeket saját bőrünkön tapasztalhatunk.

A következő ifitalálkozó Sárkeresztesen lesz március 28-án. Mindenkit szeretettel várunk megint!

Forrás: A Mezőföldi Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2902
Összesen 2009. június 2. óta : 40279515