Tatai Református Egyházmegye

Pro Pannonia Reformata díj az Egyházmegyében

2023-11-08 11:18:57 / Nagy Attila

A Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése a 2023. június 15-én, Körmenden tartott ülésének 17/2022. ET. számú határozata szerint, a Közgyűlés 2023-ban Pro Pannonia Reformata díjat adományozott Molnár Péternek, a Neszmélyi Református Egyházközség kántorának. A díj átadására 2023. október 28-án került sor Tatán, az egyházkerületi közgyűlés keretében.
A díjazottat Gerecsei Zsolt esperes méltatta.

Molnár Péter 1951-ben született Tatán. 50 éve végez kántori szolgálatot a neszmélyi gyülekezetben, de ez a szolgálat csaknem 60 éve jelen van életében. Szolgálata messze túlmutat nemcsak az istentiszteleti szolgálatokon, de a gyülekezet határain is, sőt az egyházmegye kereteit is túllépi.

Családi örökségként hozta magával a muzikalitást. Általános iskolai tanulmányai során már elkötelezte magát ebben az irányban: a Fazekas utcai Iskola ének-zene tagozatán végzett. Közben hét évig zongorázni tanult. 12 éves kora óta rendszeresen énekelt az Egressy Kórusban.

 

 

Zenei tehetségét korán egyháza javára fordította: gyermek-istentiszteleteken kezdett énekeket kísérni. 1966-tól, 15 éves korától az istentiszteleteken is szolgált a gyülekezeti éneklés kísérésével a Tóvárosi Imaházban.

 

Középiskolai végzettséget a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Technikumban szerzett, és bár itt nem volt zenei képzés, de a kóruséneklés és kántori szolgálat továbbra is szívügye volt. 1973-ban Neszmélyre került, akkor - 50 éve - kezdte el azóta is folyamatos kántori szolgálatát a gyülekezetben.

 

 

Az előző rendszerben nem mindennapi elköteleződéssel szervezte és indította újra a neszmélyi férfikart 1975-ben, majd 1978-ban létrehozta a vegyeskart is A rendszerváltás előtt (is) az egyházmegye sok gyülekezetének ünnepeit, gyülekezeti napjait gazdagították szolgálatukkal. Személyes emlékként őrzöm gyermekkoromból azokat az alkalmakat, amikor gyülekezeti napjainkra készülve mintegy hívó szóvá vált: jön a neszmélyi énekkar! Ugyanakkor önzetlenül végezte az egyházmegyében is az egyházzenei életet. A rendszerváltás időszakában a gyülekezeti kórusmozgalom újjáélesztésében is oroszlán része volt. Ezzel nemcsak átmenteni, de megújulni is segített azt a 19. század második felében elindult, a két világháború között virágzott református énekkari kultúrát, mely hatásaiban ma is kitapintható egyházunkban. Molnár Péter szolgálata a zenei élet minden területére kiterjed: beleértve ebbe a kétkezi harmóniumjavításokat, szakmai tanácsadásokat, hangszerek, orgonák felújításakor vagy szakmai átvételekor.

 

Egyházmegyei ének-zeneügyi titkárként a kórustalálkozók, zsoltáréneklő versenyek szervezését, lebonyolítását. Ebben külön hangsúlyt kapott a határon túli, felvidéki Komáromi Református Egyházmegyével való kapcsolat ápolása, kórustalálkozókon egymás meglátogatása, megismerése. Önzetlenül vállalta kritikus időben a császári férfikar vezetését is, hogy az ősi folytonosság megmaradjon. Így szolgálata is hozzájárult, hogy a császári férfikar idén megünnepelheti fennállásának és folyamatos működésének 150 éves évfordulóját.

 

Emellett szenvedélyesen gyűjti és rendszerezi az egyházmegye egykori kóruséletének emlékeit, adatait, egy egyházmegyei reformációi ünnepségen ezt egy kiállítás keretében láthattuk is. A neszmélyi gyülekezetben hosszú ideje presbiteri szolgálatot is végez. Mindezen túl Tata város zenei életében is meghatározó szerepet vállalt. E szolgálatáért fejezi háláját és köszönetét a Tatai Református Egyházmegye és a Dunántúli Református Egyházkerület közössége a „Pro Pannonia Reformata" díjjal.

 

 

megjelent a www.refdunantul.hu oldalon