Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Református Általános Iskolák fóruma Papkeszin, a Bocskai Napok keretében

Rásky Miklós / 2013-04-22 14:34:44

A Papkeszi Bocskai István Református Általános Iskolában a Bocskai Napok keretében tartotta meg a veszprémi református egyházmegye iskolafenntartó közössége szakmai napját április 18-án, csütörtökön délután. A már korábban létrejött iskolák mellett az újonnan református fenntartásba került iskolák majd mindegyike képviseltette magát a szakmai fórumon. Az alsóörsi küldöttséget Rásky Miklós, a csopakit Tislér Géza, a litérit pedig Nagy Éva lelkipásztorok vezették. tovább

A veszprémi gyülekezet virágvasárnapi hétvégéje

Rásky Miklós / 2013-04-12 11:47:43

Írta és beküldte: Závodi Zsuzsanna lelkipásztor

 

A veszprémi gyülekezetből egy kisebb csoport, gyermekekel együtt több mint húsz fő imádkozni, prófétai módon böjtölni vonult vissza Balatonfüredre a Siloám Misziói Otthonba március 23-24-én.

A két napos csendesség közösségileg és az imádság csendjében is a feltámadás csodája felé fordította lelkünket és értelmünket.

Szombat délelőtt Szabóné Berecz Zsófia és Závodi Zsuzsanna lelkészek vezetésével a készenlétről, az éberségről beszélgettünk a Gecsemé kerthez kapcsolódó jézusi felhívás alapján. „Legyetek éberek!" Külön öröm volt, hogy személyes, őszinte vallomásokat hallgatott meg a csoport arról, hogy miért nehéz kitartani az imádságban, hitbeli elköteleződésben. Milyen fontos a csendes, szótlan kísértéseknek ellenálni! Isten mindig mutat nekünk olyan csendes „kerteket", ahol nemcsak megkísértés van, hanem imádság, Jézussal való közösség is.

tovább

Lelki nap az Endrődi Sándor Református Általános Iskolában

Rásky Miklós / 2013-04-07 11:26:36

írta és beküldte: Ráskyné Bán Éva tanár-igazgatóhelyettes

 

„Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa.” (Mt 10,13-16)

Amint az ige is mondja, Jézus fontos szerepet és helyet szentelt és szentel ma is a legkisebbeknek. Ha tüzetesebben megnézzük szűkebb, vagy tágabb társadalmunkat, tapasztalhatjuk a világ felgyorsulását, korszerűsödését, ha tetszik modernizálódását. De vajon helyén van ez így?

Érezzük vajon napjainkban az embertársi kapcsolatot, a felebaráti szeretetet, az egymásba és Istenbe vetett bizalmat.

A modern technikai eszközöknek köszönhetően az iskolában is igencsak színvonalas nevelő-oktató munkát végezhetünk. Divatszöveg számba megy napjainkban a személyközpontú nevelés. Bánj úgy a kisgyerekkel, hogy teljes személyisége kibontakozzon! A nevelő-oktató munkád legyen személyre szabott, és sorolhatnám az elméleteket. A kérdés lényege azonban nem az elméletekbe, hanem a gyakorlatban rejlik. Tudok-e olyan hangulatot teremteni az iskola falai közt, a gyerekek és kollégák szívében, hogy az valóban Krisztusnak tetsző és gyümölcsöző legyen. Milyen is a Krisztusnak tetsző élet? A válasz egyszerű. Legyünk boldog emberek.

tovább

Újabb feladatok a hit- és erkölcstan szervezésével kapcsolatosan

Rásky Miklós / 2013-04-07 10:56:18

Számos országos és kerületi fórumon jeleztük már a hit- és erkölcstan oktatás megszervezésével kapcsolatos újabb információkat és feladatokat.

A legfontosabbakra azonban szeretnénk ismételten felhívni a figyelmét. Megjelent az EEMI 22/2013 (III.22). számú rendelete, amelynek ide vonatkozó paragrafusai (33 és 34 §) tartalmazzák az állami általános iskola és a gyülekezet közös és hatékony együttműködésének részleteit és a határidőket (Csatoltan mellékeltük).

Az érdeklődő szülők számára a tájékoztatókat a legtöbb iskolában április első hetében megtartották. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közleménye alapján április 8-án és 9-én lesz a beiratkozás az állami általános iskolák első évfolyamába. Ekkor kell nyilatkozni a szülőknek arról, hogy az új tanévben az erkölcstant vagy az adott felekezetek által meghirdetett hit- és erkölcstant, ez esetben az általunk meghirdetett református hit- és erkölcstan tantárgyat kívánják-e választani gyermekük számára.

Az iskolával egyeztetve a lelkipásztor vagy megbízottja legyen jelen a beiratkozáson. A következő tanévben ötödikesek számára május 20-a a nyilatkozattétel határideje. Kérem, tegyünk meg mindent az ügy érdekében.

Tekintsük ezt Istentől készített lehetőségnek. Honlapunkon továbbra is tájékoztatást adunk a legfontosabb lépésekről, illetve az országos tájékoztatási anyagot (www.hittan.info) kísérjék figyelemmel.

Sok áldást, erőt, örömöt kívánunk az új feladathoz, és imádkozzunk azért, hogy ott legyen ezen a lehetőségen az Isten áldása. „Benne remélünk!" (2Korinthus 1,10)

Steinbach József püspök

tovább

Meghívó Litérre, Izraeli élménybeszámolóra

Rásky Miklós / 2013-03-26 07:08:37

tovább

Csatárlánc a templomért Ősiben

Rásky Miklós / 2013-03-20 13:49:44

Írta és beküldte: Csesznegi Kornélia lelkipásztor asszony

 

A március közepén lecsapott hóvihar országszerte megpróbált bennünket. Aki tehette, igyekezett menteni önmagát és értékeit. Akinek pedig a közös érték is veszélyben volt, annak még több áldozatot kellett hozni annak óvásáért, mentéséért is.

Ezt éltük azokban a napokban Ősiben. A viharos szél megrongálta a tetőzetet, cserepeket sodort le és tört össze.  De a mostani vihartól épen maradt részeken is, a már sok viszontagságot látott cseréptető résein is sok hó került a padlásra. Mi történik majd ott vele? Szublimál? Esetleg elolvad szép lassan? Ennek az utóbbinak adtunk esélyt. Akkor pedig a nemrégiben szépen felújított templom mennyezete, maga a templombelső látja ennek súlyos kárát.

tovább

Vázlatos visszatekintés a 2012. esztendő eseményeire

Rásky Miklós / 2013-03-19 10:20:37

Írta és beküldte: Császár Attila lelkipásztor

Balatonarács


 

Isten iránti hálával mondhatom el, hogy az elmúlt esztendő sok lehetőséget tartogatott mindazok számára, akik egyházi programokon szerettek volna részt venni, így megérezve és megélve a közösség erejét. Az Arácsi gyülekezet is bővölködött nagyszerű eseményekben.

 

A kronológiai sorrendet követve, január 8-án tette le esküjét - ünnepélyes keretek közt - az új presbitérium. A felesketett testület tagjai megfogadták, hogy hű sáfárokként fogják vigyázni gyülekezetünk rendjét és fennmaradását.

tovább

NEVELŐ SZÜLŐKET KERESÜNK A VESZPRÉMI EGYHÁZMEGYÉBEN!

Rásky Miklós / 2013-02-19 11:55:29

Írta és beküldte: Dusicza Ferenc lelkipásztor

"Kérjétek az aratás Urát, küldjön munkásokat az ő aratásába!"

(Lukács evangéliuma)

 

2013. február 15-én tartott tájékoztatót Csajágon és Balatonfőkajáron a Református Nevelőszülői Hálózat két vezetője: dr.Fábián Ildikó református lelkész, a hálózat vezetője és Varga Zoltán klinikai pszichológus. Előadásukból kirajzolódott, hogy a református lelkészi ajánlással és megfelelő kiképzéssel kiválasztott nevelőszülők számára rugalmasabb feltételrendszert kínálva, tisztes megélhetést biztosítanak azoknak a családoknak, akik gyermekeket kívánnak fölnevelni azok közül a csemeték közül, akiknek családja valamely okból nem tudja folytatni nevelésüket.

A dunántúli gyülekezetekben már nem ismeretlen a Református Nevelőszülői Szolgálat. Most a Balaton keleti medencéjének településein Papkeszin, Berhidán, Küngösön, Csajágon, Balatonfőkajáron az egyházközségek és református általános iskoláik támogatják a nevelőszülői hálózatot, hogy minél többen találjanak befogadó családokra a családjukból kiemelt gyermekek közül.

tovább