Veszprémi Református Egyházmegye

archív - Kálvin-kert a puszta helyén - Soknemzetiségű közösség- és kertépítés Veszprémben

2009-11-22 07:14:23 / Rásky Miklós

A veszprémi református gyülekezet új temploma előtt új kert épült és a templom belső falára gazdag szimbolikájú mozaik került, amelynek átadására 2009. július 26-án hálaadási istentisztelet keretében került sor...

A veszprémi református gyülekezet új temploma előtt új kert épült és a templom belső falára gazdag szimbolikájú mozaik került, amelynek átadására 2009. július 26-án hálaadási istentisztelet keretében került sor.

 Két héten keresztül a gyülekezet lelki életéhez, kétkezi munkájához, keresztyén közösségéhez csatlakozott a Világ Misszió Tanácsa (Council for World Mission), amely szervezet 31 fiatalt delegált különböző protestáns egyházakból, hogy egy magyar gyülekezet életébe tevékenyen jelen legyenek. Két héten keresztül folyt a munka és a júliusi melegben a semmiből építettünk meg a soknemzetiségű csoporttal közösen egy virágzó kertet.    

A közös munkán kívül jelentős szerepet kapott a "Mission: Impossible?" projectben a közösségépítés, az elfogadás megtapasztalása.

A nemzetközi csoport tagjai Szamoáról, Malaviból, Indiából, Szingapúrról, Angliából, Wales-ből, Skóciából és Hollandiából érkeztek hozzánk. A fiatalok a városban angol játszóházat vezettek, és részt vettek a hajléktalan szálló takarításában is.    

A templom körüli munka része volt például a rönkhántolás, szintezés, csempe ragasztása a mozaiktáblára, festés, ütetés. Külön kihívást jelentetett a nyelvi akadályok leküzdése, 30-40-50 ember közös munkája, az egyensúly megtalálása az önállóság, és a szakemberek segítségének elfogadása között.

Az egész gyülekezet hitét, szolgálatkészségét, és összetartozását erősítette ez a munka, hiszen a gyülekezet tagjai közül sokan - a tűző napon is, éjszakába nyúlva is - áldozatosan sokat tettek az új templombelsőért, és a kertért.

 Istennek adunk hálát a munkához kapott erőért, a rendkívüli találkozásokért, amit ez idő alatt megtapasztaltunk.   

A július 26-i hálaadási istentisztelet keretében adtuk át a Kálvin-kertet, melyen igét hirdetett: Stephen Haward, a Világ Misszió angol lelkésze.

A kertátadási ünnepet megnyitotta: Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője.  Köszöntőt mondott Debreczenyi János, Veszprém város polgármestere.

A szószék fölé helyezett tündöklő kép a Krisztus-monogramot, és szivárványt ábrázol.

Ez alatt a kép alatt fiatal vendégeink Isten szeretetéről és jókedvéről tettek hitvallást.

A formák, a beszélő szimbólumok nagy jelentőséggel bírnak, és megszólító erejük van a szakrális térben.   

Stephen Haward, az igehirdető arról szólt, hogy a szónak nagy ereje van a reformáció egyházaiban, de valójában az Isten országát építettük a közös munkálkodásban, a kertépítésben, játszóházban, a szavakon túl is fontos a misszió.

Köntös László főjegyző kiemelte, hogy a "kertnek" nagy jelentősége van a Bibliában. A Biblia az Éden kertjével kezdődik, és befejeződik a az élet fájával.  A kert a békességre és az áldásra utal. A kert egy valóságos és egy spirituális sétára is hív.

A jubileum évében - adózva Kálvin örökségének - a kertet a gyülekezet Kálvin kertnek nevezte el.

Az ünnepély mások része a Kálvin-kert előterében zajlott. A kert felavatását Colin Udall és Závodi Zsuzsa lelkésszel végezték. A kert használóinak áldó és bátorító szavakat mondott Kuti Géza, a Veszprémi Egyházmegye esperese.

                                                                                                                                                                                          Závodi Zsuzsa, lelkész