Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Rövid hírek

Főoldal / Rövid hírek

NAGY LAJOS gyászjelentése

Szerkesztő / 2019-06-24 14:37:44

NL tovább

Országos eredmények a Csajági Református Iskolából

Szerkesztő / 2019-06-12 17:05:50

MÁJUSI REGIONÁLIS ÉS ORSZÁGOS VERSENYEK EREDMÉNYEI A CSAJÁGI REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBÓLA Református Tananyagfejlesztő Csoport országos olvasópályázatot hirdetett a református iskolák 5-6. osztályos tanulói számára. A pályázat célja, hogy a felső tagozatos diákok körében népszerűsítse az érdekes és értékes ifjúsági regényeket, és erősítse az olvasás mint szabadidős tevékenység szerepét.

tovább

Református Templom épül Akarattyán

Szerkesztő / 2019-03-17 23:22:48

 

LELKI HAJLÉK

 

A Balatonakarattyai Református Templom Alapkőletétele

 

2019. március 9-én délelőtt került sor Balatonakarattyán az épülő református templom ünnepélyes alapkőletételére. A már emelkedő falak ölelésében gyülekeztek össze a meghívott vendégek, és a borús idő ellenére is számos érdeklődő a hálaadó istentiszteletre.

templ

Németh Péter lelkész köszöntötte a megjelenteket, a 26. zsoltárt idézve: „Uram, szeretem házadat". Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét a 90. zsoltár alapján: „Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre", megfogalmazva a lelkileg hajléktalan embernek szóló evangéliumot arról, hogy az Örökkévaló Isten Jézus Krisztusban befogadó, oltalmazó hajlékunkká lett.

Ezután Császár Attila, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese imádságban adott hálát, és kért áldást Isten házára és a helyi gyülekezetre. majd Köntös László, az egyházkerület főjegyzője osztotta meg gondolatait a hallgatósággal arról, hogy jelen korunkban mi a templomépítés értelme. A templom lényege, hogy az az Istennel való találkozás helye, ugyanakkor hitünknek, jövőképünknek, hovatartozásunknak is kifejeződése: hitvallás.

Az alapkőletétel alkalmából köszöntést mondott Dr. Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, a Zsinat világi elnöke, Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere és Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium államtitkára.

Végül Némethné Sz. Tóth Ildikó lelkész beszélt az akarattyai templom múltjáról és jelen helyzetéről, majd Bollók Gyula gondnok ismertette a jelenlevőkkel az elhelyezésre kerülő időkapszula tartalmát. Az alapkőletétel alatt a gyülekezet a 392. dicséretet énekelte: „Az egyháznak a Jézus a fundámentoma". Az istentisztelet püspöki áldással és a Himnusz eléneklésével zárult.

Az alkalmat megtisztelte jelenlétével Tömör István, Balatonkenese polgármestere, Sörédi Györgyné és Kürthy Lajos volt polgármesterek, a balatonakarattyai és a kenesei Képviselőtestület tagjai, Latorczai János, a KDNP Veszprém megyei elnöke, Szabó György mérnök, a templom tervezője, a kivitelező Vemévszer képviselői, Németh Gyula nyugalmazott esperes, a gyülekezet volt lelkésze, presbiterek és a közösség állandó és nyaraló tagjai és Balatonkarattya polgárai.

Az ünneplőket ezután a templomtelekkel szembeni Szépkilátás étteremben látta vendégül a házigazda egyházközség.


tovább

SOKSZÍNŰ VALLÁS - ÖSSZEKAPASZKODVA ISTENNEL

Szerkesztő / 2019-03-03 22:30:25

NÉZZÜK EGYÜTT!

https://www.mediaklikk.hu/video/a-sokszinu-vallas-osszekapaszkodva-istennel-dani/

Egyházmegyénk egyik lelkészcsaládjának történetébe pillant bele az értő tévés riporter. Az egyszerű szavak, emberi sorsok, a család megtartó ereje és Isten kibeszélhetetllen kegyelme mutatkozik meg a képernyőn. A fenti linkre kattintva nézhetjük meg a megindító, hitet ébresztő filmecskét. Köszönjük az Alkotóknak és köszönjük a Wessetzky családnak a bizonyságtételt Isten gondoskodó, megmentő szeretetéről.


 

tovább

A zsoltáros esti sétája Várpalotán

Szerkesztő / 2018-11-16 11:38:08

tovább

Debreceni orgonaművészek koncertje a Tihanyi Bencés Apátság Templomában 2018. október 27-én

Szerkesztő / 2018-10-13 14:26:47

A Veszprémi Református Egyházmegye Orgonalapjának és a Tihanyi Bencés Apátságnak közös szervezésében, 2018. október 27-én du. 16 órai kezdettel adnak hangversenyt:

CSORBA GERGŐ és SÁROSI DÁNIEL

debreceni orgonaművészek

 

tovább

Házasságápolás Veszprémben

Szerkesztő / 2018-02-08 18:42:31

tovább

Freskókat tártak fel a történelmi emlékhelyen Sólyon

Szerkesztő / 2018-02-01 20:41:21

Művészettörténeti, építéstörténeti szenzáció a Sólyi Templomban

 

Ezeréves tekintet néz ránk...

Bár 2013 óta hivatalosan is történelmi emlékhely a Sólyi Református Templom a gyülekezet tagjai még Egyházunkon belül is azt érezték, hogy furcsán, gyanakodva tekintenek ránk vezetőink és az állami tisztségviselők, amikor a korábbi hivatalos Állami Műemlék restaurálási Központ költségvetése alapján 200 millió forint körüli összegre próbáltunk pályázni és helyreállíttatni templomunkat. Mit akar egy 30 fős törpegyülekezet és izgága lelkésze? 200 millióból építek egy Árpád-kori templomot, vagy veszek a svédektől és idehozva felépítem neki, viccelt nem ritkán vele egy kolléga...


tovább

IDŐS TESTVÉREINK ÖNZETLENÜL SEGÍTENEK ÉS PÉLDÁT MUTATNAK

Szerkesztő / 2017-11-25 12:10:11

Tisztelt Szerkesztőség!

Református Idős Otthonunk egyik lakója: Szabó László, akit a Magyar Vöröskereszt köszöntött a Véradók napján. Lakónk 175 alkalommal adott vért, és 62-szer vett részt plazmaferezisben.

Nagyon büszkék vagyunk Lakónkra!

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/onzetlenul-segitenek-es-peldat-mutatnak-2170761/

Az fenti linken olvasható a naplóban megjelent cikk, és csatolok még néhány fotót.

Amennyiben érdeklődésre méltónak tartja, kérem a weboldalon szíveskedjen közzétenni!

Áldás, Békesség!

Üdvözlettel: Gulyás Zsuzsanna, intézetvezető

 

Szerkesztőségünk válasza:

Örömmel teszünk eleget a kérésnek, a Veol cikke a linken elérhető. Kísérje Isten áldása szolgálataikat!

 

Szeretotthonunk címe:

Pap Kovách Gábor Református Idősek Otthona

8182 Berhida Harangvirág út. 1.

 

 

 

tovább

Adománygyűjtés új intézményünk lakói számára!

Szerkesztő / 2017-09-22 13:25:55

Pap Kovách Gábor Református Idősek Otthona

Berhida

Harangvirág út. 1

8182

 

A Pap Kovách Gábor Református Idősek Otthona lakói és dolgozói örömmel vennék amennyiben adományaikkal támogatnák az intézményt. Összeállítottuk, hogy melyek azok a területek ahol tárgyi segítségre lenne szükségünk:

 

tovább